27 Mayıs 2016 Cuma

EVDE SÜMBÜL BAKIMI


Bu makalemde İlkbahar'ın habercisi olan mevsimlik bitkimiz ve o mis kokusuyla evlerimizi ve bahçelerimizi süsleyen Sümbül hakkında bilgiler vereceğim.
İlk olarak söylemek gerekirse mevsimlik olarak çiçek açan Sümbüller soğangiller familyasından oluşan bir bitki türüdür. Kış aylarında yeşeren ve İlkbahar aylarında ise rengarenk ve mis kokulu çiçekler açan sümbüller yetişirilmesi gayet basit olan bitkilerdir. Sümbüller yaz aylarında çiçeklerini dökmeye başladıklarında bile soğan kısmıyla yıllarca aynı saksıda durarak yaşayabilir.
Gelin hep birlikte 2 farklı mevsimde nasıl bakılacağına ve diğer işlemlerine teker teker göz atalım.

Sümbül Bitkisinin Bakımı ve Sulanması


Bakımı 

Sümbüllere ekilmeye başaldıktan itibaren "çiçek coşturan" adı altında bulunan bitki takviyesi verilmedilir bu sayede bitkimiz daha fazla ve sağlıklı çiçekler açmış olacaktır. Sümbüller çok fazla doğrudan ışık alan yerlerde yetiştirilmeyi sevmezler. Bu nedenle yer seçimi olarak bitkimiz doğrudan değilde, dolaylı olarak ışık alabileceği yerlerde konumlandırılmalıdır. Ayrıca Sümbüller Çok fazla sıcak ve soğuk havalara mahruz bırakılmamalıdır. Aksi takdirde bitkinizin yaprakları ve çiçekleri bu akımlardan zarar görebilir. Sümbüller hava akımından da çok fazla zarar görmektedir. Bu nedenle bitkimizi hava akımlarından korumalıyız.


Sulanması


Sümbülün suya olan ihtiyacını karşılamak adına haftada en az  2 kere sulama işlemi yapılmalıdır. Suyun bitkinin her bölümüne ulaşması sağlanmalıdır ve sulama işleminden sonra saksının alt bölümündeki altlığında su kalmasına dikkat edilmelidir. Bitkiyi sularken kullanılan materyallerdeki suyun her sulama işleminde aynı seviyede olmasına önem verilmelidir. Sulama esnasında özellikle de kış aylarında yapılan sulama işlemlerinde suyun oda sıcaklığında olmasına dikkat edilmelidir.

Saksı Seçimi ve  Bitkinin Çoğaltılması


Saksı seçiminde sümbül için çok fazla büyük saksılara gerek yoktur. Sık sık saksı değişimi yapmak ve büyük boy saksılar kullanmak bitkinin gelişimine engel olacaktır.
Bitkinin çoğaltılma işlemi ise, bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle gerçekleşir ve bitkinin kökünden çıkarak üst katmanlara kadar ulaşan ince kısımlardan yeni bitkiler oluşturulur.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder