17 Mayıs 2016 Salı

Orkide Çiçeğinin Bakımı

Bu makalemde ilgisini ve cazibezisini hiçbir zaman kaybetmemiş olan orkide bitkisinden bahsedeceğim.

İlgi ve cazibe dedik. yanlış duymadınız çünkü orkideler sadece bizim için bitkiden ibaret olmaktan çıkmış adeta bizim için bizim anlatmak istediklerimizi ifade eder olmuştur. Gerek sevgiliye alınan hediyeyken, gerekse düğün ve diğer özel günlerde karşı cinse hediye edilebilecek olan bu zarif bitkimiz her zaman naifliğiyle karşı tarafa olumlu mesajlar vermiş ve sevdirmiştir. Peki evimizin baş köşelerini süsleyen, ailemizin bir parçası olan ve giderek dostumuz haline gelmiş bu orkidelerin bakımı nasıl olmalıdır.


Orkidelerin Bilmeniz Gereken Özellikleri

Hassas çiçeklerdir:Orkideler makelemizin ilk cümlelerinde de dediğimiz gibi naif ve cazibelidir. Görüntüsüyle her zaman bizi büyüleyip alma hevesimizi arttırsa da bakım konusunda baktığımızda bir o kadar da hassas ve zor bir bakıma sahip olan bitkilerdir. 

Yılda 4 kez çiçek açar:Orkideler her yıl bitki açar fakat bazı orkide türleri yılda ancak 3 veya 4  kez çiçek açabilir. 

Tropik iklimleri severler: Orkideler türlerine göre tropik ve yarı tropik iklimlerde yaşarlar bunlar için ilk evimizin sıcaklığı bilinmeli ve o sıcaklığa göre orkide türlerinden biri seçilmelidir. 

Orkidelerinizin Sağlıklı Yetişebilmesi İçin Bilmeniz Gerekenler

Sıcaklık:Orkideler için en iyi yetiştirilme sıcaklık aralığını vericek olursak 12-21c olarak nitelendirebiliriz. Sıcaklık ve orkide türümüzü seçtikten sonra ise orkidenin evimizdeki konumu olacaktır. 

Konum: Orkidelerimizi korumak için güneş ışınlarının dik açıyla gelmedikleri bölümleri seçmemiz gerekmektedir. 

Nem:Daha sonrasında ise orkideler nem oranı yüksek olan bitkilerdir bu yüzden oldukça nemli ortamları çok severler. Nem oranını artırmak için ise bitkinin yapraklarına spreyle püskürtme yöntemi uygulanarak nemlendirme sağlanabilir. 

Sulama:Orkidenin sulama işlemine bakıcak olursak; nemine, saksı yapısına ve toprağın kuruluğuna göre farklılık gösterecektir. bu husulara dikkat edildikten sonra bitkinizi sulayabilirsiniz. 

Toprak:Sulama işleminden sonra ise toprak yapısını inceleyecek olursak orkideler diğer bitkilerin aksine toprak olarak çam kabukları, hindistan cevizi lifleri, pomza veya sphagnum yosunu gibi saksı materyallerinden oluşur. Bu materyalleri ise gerekli orkide satış noktalarından ve internet sitelerinden tüm veya ayrı ayrı olarakta temin edebilirsiniz.

  Orkide bakımı nasıl olmalıdır ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder